NO WASH WOK.


"Get yourself a stainless steel wok" het iemand 'n paar jaar gelede op die BBC foodchannel gese.Ek weet hoekom hulle so se. Ons vlekvye staal potte brand altyd die kos aan as jy vir 'n oomblik wegkyk. As jy wil "stir-fry", is dit wat jy will he. Die kos moet effens aanbrand terwyl jy roer. Woks wat met Teflon behandel is, werk nie vir my nie. Die kos wat jy stir-fry kook net.

Ek bel toe Boardmans in die Pavilion.
Nee, se hulle, hulle het nie voorraad nie. Ek moet hulle tak in Overport probeer.

"No, we don't have stock." se die mense in Overport.
"Do you want an authentic Chinese wok?"
"Precisely," se ek baie opgewonde. Nou kom ek iewers in my quest vir die ultimate stir-fry.
"Go to Maan Hing in 23 West Street. They will have what you're looking for."

'n (moeilike) Telefoonoproep bevesting dat hulle voorraad het.

23 West Street is in die middestad en etenstyd vra ek vir Piet om my daar af te gooi en om die blok te ry terwyl ek die wok koop.

Eers dink ek ek is in die verkeerde plek. Die winkel is styf gepak met lanterntjies, poppies,porselein bakkies, ens. ens.
Praat van 'n "bull in a china-shop" dink ek.
Geen teken van kookware nie. Om nie eers te praat van woks nie.

Piet is besig om sy petrol uit te ry en ek vra iemand:
"Do you have woks?"
Die chinaman knik sy kop hewiglik.
"How much?" vra ek.
"One hundled Lands" se hy.
"OK" se ek en hy verdwyn soos 'n skim agter die toonbank.
Eers dog ek hy't geval, maar toe ek oorleun sien ek daar is 'n trap na 'n kelder-toe of iets.

Toe hy terugkom is die wok reeds toegedraai.
"This is a stainless steel wok?" vra ek.
Die chinaman knik sy kop hewiglik. Hy gee die wok vir my so half langs die kant van die toonbank om.
Vreemd, dink ek. Wat het hy nog in die kelder wat nie uitgestal word in die winkel nie, wonder ek.Piet wag vir my en ek betaal gou.

In die kar maak ek die wok oop.Dit is nou wragtag outentiek, kan ek dadelik sien. Die wok is vol hamermerke en die handvatselis 'n stuk wilgertak waardeur 'n gat gebrand is, in die lengte (nie geboor nie).
Maar dit lyk nie vir my soos vlekvrye staal nie. Ek ken mos die subtiele verskil in kleur tussen staal en vlekvrye staal.

Ek vra vir Piet om by die Buxtons Sentrum te stop naby die werk. Daar is 'n Chinese Restaurant. Die eienaar sal sekerlik weet of dit 'n vlekvrye wok is of nie.

Die restaurant is leeg behalwe vir die kort Sjinese mannetjie wat agter die toonbak papiertjies sorteer.
Ek groet vriendelik, en hy lyk nie baie entoesiasties om ook vriendelik te wees nie.

"I just bought a wok at Maan Hing" se ek.
"Aaaah, good wok, good wok!" se hy nou vriendeliker.
"I was wondering if it's a stainless steel wok"

Hy kyk oor sy brilletjie vir my. Ek wonder of iets verkeerd gese het.
"You want stainless steel wok, you go to Jo'burg" se hy kort-af en begin weer sy papiertjies sorteer.

Duidelik het ek 'n kat in die sak gekoop dink ek.Hy draai om en begin kombuis se kant-toe stap.
"But how do you prevent your woks from rusting when you wash them?" se ek vinnig voor hy verdwyn.
Hy steek vier voete vas. Hy draai om en kom stadig nader. Hy stop toe sy neus amper aan myne raak. Ek leun eintlik bietjie agteroor.

"NO WASH WOK! NEVER WASH WOK! ALWAYS WIPE WOK!" Hy skree amper.

Hy vlieg om en verdwyn vinnig kombuis se kant-toe.
Ek is verslae.
"Ok", se ek, "I won't wash wok" maar hy is reeds weg.

Nou, na 'n paar jaar is dit nog steeds my favourite wok. Ongelukkig het ek die handvatsel afgesaag wat seker 'n sonde is as jy in ag neem dat dit dalk 'n sesjarige kind in Sjina was wat die wok gemaak het.

Ek is nou-nog nie seker of dit vlekvrye staal is of nie. Maar dit het nooit geroes nie.
Die rede?


Ons NO WASH WOK!

 

No comments:

Post a Comment